Lilla Children’s Climate Prize

Är din skolklass framtidens klimathjältar?

Tävlingen är nu stängd, men lektionsmaterialet är såklart fritt fram att använda och inspireras av. Vinnarna presenteras inom kort.

Är din skolklass framtidens klimathjältar?

Tävlingen är nu stängd, men lektionsmaterialet är såklart fritt fram att använda och inspireras av. Vinnarna presenteras inom kort.

Lilla Children's Climate Prize

"Lilla" Children's Climate Prize syftar till att skapa mer klimatengagemang ute i skolor tillsammans med lärare och elever. Förra året instiftades Children's Climate Prize, en internationell tävling som varje år korar en ung klimathjälte som gjort något extraordinärt för klimat och miljö. Med det "lilla" priset vill vi framförallt lyfta upp och prisa de små, men viktiga saker som görs för klimat och miljö på lokal nivå i Sverige.

Tävlingen vänder sig främst till skolor och skolklasser i Södertälje och i Sverige. För att vara med i tävlingen behöver ni dokumentera ett miljöprojekt eller klimatinsats som ni själva genomför, lägga upp det i ett inlägg på sociala medier och tagga inlägget med #lillaCCPrize och #telgeenergi. Tävlingen stängde 27 oktober och de två inlägg som har fått flest ”likes” i sociala medier när vi stänger tävlingen 27 oktober blir finalister. Vinnarklassen utses sedan av en jury i början av november.

Den skolklass som vinner får förutom 5000 kronor till klasskassan även vara med på årets Children's Climate Prize i Södertälje. I priset ingår också en heldag med projekt och skoj på Tom Tits under ledning av deras personal.

Vem kan delta?

Alla skolklasser som vill kan delta. Huvudsaken är att ni genomför ett projekt eller aktivitet med syfte att göra det bättre för klimatet eller miljön. I samband med skolstarten höstterminen 2017 kommer det också att finnas skolmaterial tillgängligt här på hemsidan som ni kan använda i klassrummet för att jobba med klimatfrågan och samtidigt delta i Lilla Children's Climate Prize.

Vem kan vinna?

De två bidrag som taggas med #LillaCCPrize och #telgeenergi och har fått flest ”likes” i sociala medier när vi stänger tävlingen 27 oktober blir finalister. Vinnarklassen utses sedan av en jury i början av november. Vinsten är förutom äran, 5000 kr till klasskassan plus att ni får en heldag på Tom Tits Experiment med skolprogram på plats och deltagande vid utdelningen av Children's Climate Prize i Södertälje 22 november i år.

Vilka är kriterierna?

Du är med och tävlar med din klass genom att dokumentera ert projekt eller er aktivitet och sedan dela det i ett sammanfattande inlägg i sociala medier (Facebook, Instagram, Twitter eller Youtube) genom t ex bilder eller en film med en kort beskrivning. Glöm inte att tagga inlägget med #LillaCCPrize och #telgeenergi och publicera det senast 27 oktober i år.

Skolmaterial om hållbarhet

Lärarmaterial för hållbar utveckling

Lektionsmaterial för presentation (pdf)
Lärarhandledning (pdf)

Som en del av tävlingen finns nu ett skolmaterial för dig som vill jobba med hållbarhet med dina elever i höst. Genom materialet vill vi inspirera din klass till att delta i Lilla Children's Climate Prize där ni har chans att vinna 5000 kr till klasskassan, en dag på Tom Tits Experiment och deltagande i Children's Climate Prize i november!

Materialet kan brytas ner i olika delar och användas som inspiration eller rakt av under två eller flera lektionstillfällen. Materialet består av en presentation för lektion och en lärarhandledning med mer utförliga texter för dig som undervisar. Du anpassar såklart innehållet till dina elever och väljer hur djupt ni vill dyka in i de olika delarna. Vi hoppas att detta material kan inspirera er och era elever till engagemang för miljö, klimat och framtiden, samtidigt som ni inspirerar andra och har chans att vinna tävlingen Lilla Children’s Climate Prize! #LillaCCPrize #telgeenergi

Lektionsmaterialet är bland annat baserat på Världsnaturfonden WWF's tips på hur det går att leva klimatsmart.

Frågor skickas till childrensclimateprize@telgeenergi.se

#LillaCCPrize

  Om Children's Climate Prize

  Children's Climate Prize 2017

  Nuläge

  Årets vinnare av Children's Climate Prize är korad! Prisutdelningen sker 22 november i Södertälje. Läs mer om vinnaren Edgar Edmund och de andra finalisterna på ccprize.org. Håll koll på utvecklingen och få de senaste nyheterna i våra sociala medier. 

  Childrens Climate Prize

  Fakta

  Telge Energi har instiftat Children's Climate Prize som ett alternativt Nobelpris för barn som gjort en insats för klimatet och miljön. Vinnaren får en medalj och 50.000 kronor.

  Södertälje

  Plats

  Children's Climate Prize är en internationell utmärkelse som delas ut i Södertälje.