Lilla klimatpriset för skolklasser i Sverige

Är din skolklass framtidens klimathjältar?

Tävlingen är nu stängd, men lektionsmaterialet är såklart fritt fram att använda och inspireras av. 

Är din skolklass framtidens klimathjältar?

Tävlingen är nu stängd, men lektionsmaterialet är såklart fritt fram att använda och inspireras av. 

Lilla Children's Climate Prize

Lilla Children's Climate Prize syftar till att skapa mer klimatengagemang ute i skolor tillsammans med lärare och elever. 2016 instiftades Children's Climate Prize, en internationell tävling som varje år korar en ung klimathjälte som gjort något extraordinärt för klimat och miljö. Med det "lilla" priset vill vi framförallt lyfta upp och prisa de små, men viktiga saker som görs för klimat och miljö på lokal nivå i Sverige.

Tävlingen vänder sig främst till skolor och skolklasser i Södertälje och i Sverige. För att vara med i tävlingen behöver ni dokumentera ett miljöprojekt eller klimatinsats som ni själva genomför, lägga upp det i ett inlägg i sociala medier och tagga inlägget med #lillaCCPrize och #telgeenergi. 2017 års tävling stängde 27 oktober och vi korade två vinnarklasser. Mer information om 2018 kommer.

De som vinner fick förutom 5000 kronor till klasskassan även möjlgihet att vara med på Children's Climate Prize prisutdelning i Södertälje 2017. Vinnaren får också möjlighet till en heldag med projekt och skoj på Tom Tits under ledning av deras personal.

Vem kan delta?

Alla skolklasser som vill kan delta. Huvudsaken är att ni genomför ett projekt eller aktivitet med syfte att göra det bättre för klimat eller miljö. Som inspiration och hjälp med att komma igång med arbetet har vi tagit fram ett skolmaterial som finns tillgängligt nedan. Skolmaterialet kan användas för att jobba med projekt för deltagande i Lilla Children's Climate Prize eller som inspiration för arbetet med hållbarhet i läroplanen.

Vem kan vinna?

De två bidrag som taggas med #LillaCCPrize och #telgeenergi och har fått flest ”likes” i sociala medier när tävlingen stängs blir finalister. Vinnarklassen utses sedan av en jury. Vinsten är, förutom äran, 5000 kr till klasskassan och dessutom möjlighet att delta vid den inspirerande utdelningen av årets Children's Climate Prize. Utöver det får vinnarna även en heldag på Tom Tits Experiment i Södertälje med skolprogram på plats.

Vilka är kriterierna?

Du är med och tävlar med din klass genom att dokumentera ert projekt eller er aktivitet och sedan dela det i ett sammanfattande inlägg i sociala medier (Facebook, Instagram, Twitter eller Youtube) genom t ex bilder eller en film med en kort beskrivning. Glöm inte att tagga inlägget med #LillaCCPrize och #telgeenergi och publicera senast samma dag som tävlingen stängs.

Skolmaterial om hållbarhet

Lärarmaterial för hållbar utveckling

Lektionsmaterial för presentation (pdf)
Lärarhandledning (pdf)

Som en del av tävlingen har vi tagit fram ett skolmaterial som inspiration för ert arbete med hållbar utveckling i klassrummet. Genom materialet vill vi inspirera din klass till att delta i Lilla Children's Climate Prize där ni har chans att vinna 5000 kr till klasskassan, en dag på Tom Tits Experiment och deltagande i Children's Climate Prize!

Materialet kan brytas ner i olika delar och användas som inspiration eller rakt av under två eller flera lektionstillfällen. Materialet består av en presentation för lektion och en lärarhandledning med mer utförliga texter för dig som undervisar. Du anpassar såklart innehållet till dina elever och väljer hur djupt ni vill dyka in i de olika delarna. Vi hoppas att detta material kan inspirera er och era elever till engagemang för miljö, klimat och framtiden, samtidigt som ni inspirerar andra och har chans att vinna tävlingen Lilla Children’s Climate Prize! #LillaCCPrize #telgeenergi

Lektionsmaterialet är bland annat baserat på Världsnaturfonden WWF's tips på hur det går att leva klimatsmart.

Frågor skickas till childrensclimateprize@telgeenergi.se

#LillaCCPrize

  Om Children's Climate Prize

  Children's Climate Prize 2017

  Nuläge

  Årets vinnare av Children's Climate Prize är korad! Prisutdelningen sker 22 november i Södertälje. Läs mer om vinnaren Edgar Edmund och de andra finalisterna på ccprize.org. Håll koll på utvecklingen och få de senaste nyheterna i våra sociala medier. 

  Childrens Climate Prize

  Fakta

  Telge Energi har instiftat Children's Climate Prize som ett alternativt Nobelpris för barn som gjort en insats för klimatet och miljön. Vinnaren får en medalj och 50.000 kronor.

  Södertälje

  Plats

  Children's Climate Prize är en internationell utmärkelse som delas ut i Södertälje.